Zwangerschap
Er groeit een klein wondertje in je buik, je wordt mama!
Het is een bijzondere tijd, maar soms ook een spannende tijd. Je lichaam verandert en soms verander je zelf ook een beetje. Hoe ga je hiermee om, wat is normaal, waar moet je je zorgen over maken? Hoe bereid je je voor op alles wat er gaat veranderen?
Op deze pagina hopen we je te informeren over de veranderingen, over de zorg die je kunt verwachten, wat je beter kunt laten en wat je juist wel moet doen.
Jouw traject, onze zorg
Wat bedoelen we hier nu precies mee? Wij geloven in persoonlijke begeleiding afgestemd op de zwangere en haar partner. Onze visie: “groeien in vertrouwen, dat bevalt goed”.
Iedere zwangere en iedere situatie is uniek
We zien de zwangerschap, geboorte en kraamtijd als een bijzondere periode waarin elke zwangere en elke situatie uniek is. Elke situatie en elke zwangere heeft haar eigen persoonlijke benadering nodig. Ook hebben we gekeken naar zorg waarbij meerdere zorgverleners betrokken zijn om deze zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten.
Het kan dus zijn dat je als zwangere en partner in een situatie komt waarbij we een regionaal afgesproken werkafspraak of protocol zullen hanteren. In de meeste gevallen zal het volgen van dat protocol of werkafspraak het beste zijn, maar niet altijd. In die gevallen waarin je je niet kan vinden in de zorg die we te bieden hebben, zullen we samen kijken naar zorg op maat.
De uitgerekende datum
Je uitgerekende datum, een magische datum, dan kan je ongeveer je kindje verwachten en je zoon of dochter in je armen sluiten! Slechts 2-3 % van de wereldbevolking bevalt op de uitgerekende datum. Het is dus niets meer dan een schatting.
Toch is deze datum heel belangrijk. De uitgerekende datum kun je op 2 manieren berekenen. Door middel van je menstruatiecyclus en door middel van een echo. Tot 13 weken zwangerschap, maar liever net na 10 weken is de uitgerekende datum met een echo het meest betrouwbaar vast te stellen. Tot die tijd groeien alle kindjes namelijk even snel, daarna ga je meer individuele verschillen zien tussen de kindjes die lichter of zwaarder zijn bij de geboorte, we zijn nu eenmaal niet allemaal hetzelfde.
Als je weet dat slechts 2-3 % van de vrouwen op haar uitgerekende datum bevalt dan kan je je afvragen waarom die datum dan toch zo belangrijk is. Die datum is dus op zich niet zo belangrijk, maar is wel het gemiddelde. Deze datum gebruiken we om op elk gewenst moment precies te weten hoe ver je zwanger bent, zodat we de zorg op het aantal weken zwangerschap kunnen afstemmen. Een paar voorbeelden. Tot 37 weken zwangerschap moet je in het ziekenhuis bevallen omdat we zien dat die kindjes vaker hulp nodig hebben na de bevalling. Bijvoorbeeld omdat ze nog niet altijd rijp genoeg zijn om alles al zelfstandig te kunnen. Na de 42 weken zwangerschap moet je ook in het ziekenhuis bevallen omdat we zien dat na die tijd vaker complicaties optreden en je dus ingeleid zal worden. Zo weten we ook wat goede momenten zijn om bepaalde waarden in je bloed te bekijken omdat die bij verschillende weken anders mogen zijn. Maar zo kan je bijvoorbeeld ook bekijken wanneer je stopt met werken en je je zwangerschapsverlof wilt laten ingaan. etc. etc.
Wat misschien wel goed is om te weten, is dat je niet over tijd loopt als je meer dan 40 weken zwanger bent. Je loopt pas over tijd als je meer dan 42 weken zwanger bent. Bevallen bij 41 weken is namelijk heel normaal. Nogmaals; 40 weken en dus je uitgerekende datum is slechts het gemiddelde. Iets onder het gemiddelde en iets boven het gemiddeld is dus ook prima.