Zoek
Sluit dit zoekvak.

Baringspijn

Waarom is pijn nu fijn? Pijn voelt namelijk helemaal niet fijn! We leggen het hieronder uit.

Baringspijn, wat is dat eigenlijk?
Definitie: “Baringspijn is een onaangename sensorische en emotionele gewaarwording tijdens de baring, die wordt veroorzaakt door een complexe samenspel van biologische, psychologische en sociale factoren, en in sterke mate wordt bepaald door individuele interpretatie en anticipatie”
Waardoor wordt baringspijn veroorzaakt?

Tijdens de ontsluiting wordt de pijn veroorzaakt doordat het onderste gedeelte van de baarmoeder en de baarmoedermond uitgerekt worden. Daarnaast drukt het hoofdje van de baby op bepaalde zenuwen. Hierdoor kan de pijn gevoeld worden in de buik, de rug, de benen, de vagina, het perineum en bij het rectum. Door het soort zenuwen waardoor de pijnprikkels worden doorgegeven is dit een vage, onscherpe pijn. Tijdens de uitdrijving wordt de pijn veroorzaakt door uitrekking van het geboortekanaal en het perineum. De pijnprikkels worden nu door een ander soort pijnzenuw doorgegeven, waardoor dit een scherpe en gelokaliseerde pijn is.

Wat is het nut van baringspijn?
Op een rijtje;

  • pijn is een signaal en heeft een waarschuwend karakter; je voelt dat je baby gaat komen, je zoekt een veilige plek en hulp
  • pijn heeft een dwingend karakter; het zorgt ervoor dat je gedrag veranderd, je past je aan; je zoekt naar de juiste houding, je bent gericht op wat er gebeurt in je lichaam
  • pijn is een emotie en is dus beïnvloedbaar; pijn verergert door angst, maar verminderd door afleiding en een positieve instelling
  • een goed functionerend pijnsysteem speelt een rol bij het signaleren van de voortgang, knelpunten en complicaties tijdens de baring
  • door de verschillende soorten pijn kan je voelen wat er gebeurt; bijvoorbeeld wel of geen persdrang
  • baringspijn lokt empathie en ondersteuning uit
  • baringspijn zorgt voor het vrijkomen van een scala aan hormonen en stoffen die zorgen voor o.a. de voortgang van de bevalling, verhoogt de motivatie/prestatie, zorgt voor een betere hechting aan je kind en het goed op gang komen van de borstvoeding.

Pijn is dus functioneel, ook tijdens je bevalling!

Waardoor wordt pijn positief of negatief beïnvloedt?
Er is pijn en er is lijden. Wanneer wordt pijn lijden en dus pijnlijden? That’s the question! Pijn wordt zowel positief als negatief beïnvloedt door een heel aantal factoren. Culturele, contextuele en psychologische factoren.

We bedoelen hiermee het volgende;

  • je hebt perceptie van pijn; je voelt pijn en kunt bijvoorbeeld aangeven of de pijn intens is, bijvoorbeeld een 8 of 9 op een schaal van 1 tot 10.
  • je hebt emotie van pijn; het voelt verschrikkelijk of een beetje onaangenaam
  • je hebt cognitie van pijn; je denkt “kom op, het hoort erbij” of “nog eventjes volhouden, dan heb ik m’n kind in m’n armen”

Het blijkt dat juist die laatste 2 factoren; hoe je het ervaart en hoe je over de pijn denkt, voor een groot deel de eerste factor; hoe intens de pijn voelt, beïnvloeden. Dit betekent dus dat je door niet positief in je bevalling te staan of bang te zijn voor de pijn ipv het zien als een uitdaging en topsport of prestatie, je de pijn als veel heviger ervaart.

Het maakt dus veel uit hoe je denkt over je baringspijn. Als je doemdenkt, kun je minder goed omgaan met de pijn.

Klik hier voor een interessant artikel over hoe er gedacht wordt over pijn.

Hoe ga je nu praktisch om met pijn?
Het is heel normaal als je de bevalling spannend vind, en misschien wel opziet tegen de pijn, of gewoon het onbekende. Je weet tenslotte niet wat je te wachten staat, zeker niet als het je eerste bevalling is. Soms vind je het spannend omdat je juist wel weet wat je te wachten staat en je je vorige bevalling misschien niet zo positief hebt ervaren. Als je weet wat er in je lichaam gebeurt en moet gebeuren, kan het je helpen om minder angstig tegenover de bevalling staan en hierdoor de kans te vergroten dat je de pijn aan kunt. Kennis is macht! Lees veel en praat over je angsten of zorgen met je partner, ons of met anderen. Dit is zeker belangrijk als je niet goed terugkijkt op een eerdere bevalling of andere negatieve ervaringen hebt met pijn.

In het artikel “de ontsluiting” vind je praktische informatie om op een natuurlijke manier om te gaan met de pijn en de weeën goed door te komen.

Klik hier voor een heel interessante website over baringspijn met o.a. meer informatie over hoe je de angst voor de pijn kunt verminderen en hierdoor weer de pijn.

Pijnbestrijding

Wat kun je doen om de pijn te verlichten of wat als het niet meer gaat? Zoals je al eerder hebt kunnen lezen is pijn functioneel, maar toch kun je een hoop doen om de pijn te verlichten. Ook zijn er methoden om de pijn te bestrijden met wat sterkere middelen. De 2 grote groepen methoden beschrijven we hieronder.

Niet medicamenteuze, natuurlijke manieren om de pijn te verlichten en dus zonder risico voor jou of de baby:

  • Ontspanningsoefeningen
  • Ademhalingsoefeningen
  • Positieve verhalen en geloof in jezelf
  • Positieve maar wel reële verwachtingen.
  • Warmte: kruik, sokken, douche, bad
  • Massage/wrijven helpt
  • Gerust stellen
  • Blijven bewegen (je hebt een minder goede doorbloeding bij rugligging)
  • TENS: De geboorteTENS is een apparaatje wat je zelf kunt bedienen en wat de aanmaak van lichaamseigen endorfine stimuleert. Op je rug plak je 4 electroden. Tussen de weeën door gebruik je de Burst modus, dit geeft een prettige tinteling in de rug. Tijdens de wee gebruik je de Boost modus voor extra stimulatie van endorfine. Geef van te voren aan of je gebruikt wilt maken van de geboorte TENS. Je kan deze huren via de praktijk, kosten zijn €15,00 (dit zijn de kosten van de plakkers die de pulsen doorgeven en slechts eenmalig te gebruiken zijn). Dit werkt vooral bij rugweeën.
  • Steriel waterinjecties: dit zijn injecties met steriel water die op de plek van injectie een korte pijn veroorzaken waardoor de pijnprikkel van de weeën tijdelijk niet goed doorkomt en zo eigenlijk afleidt van de pijn. Dit werkt vooral bij rugweeën, niet zo goed bij buikweeën.

Kijk hier voor meer informatie en handige tips over natuurlijke en risicoloze manieren om om te gaan met de pijn.

Medicamenteuze pijnbestrijding en met risico’s voor jou en de baby.
Dit is alleen mogelijk in het ziekenhuis. De volgende middelen zijn mogelijk:

  • Epidurale Analgesie (ruggenprik); Dit is de enige pijnbestrijding die de pijn, in 95% van de gevallen, volledig wegneemt.
  • Pethidine; Een vorm van morfine waar je wat suf van kunt worden.
  • Remifentanil; Een infuus met een pomp met de morfine-achtige stof zodat je zelf de toediening in de hand hebt tijdens de weeën. Ook van dit middel kun je suf worden, waardoor je later gedeeltes van de bevalling maar vaag kunt herinneren.

Deze manier van pijnbestrijding hebben helaas ook een aantal nadelen en zelfs risico’s voor jou en de baby. Kijk hier voor uitgebreide informatie over de voor-, nadelen en risico’s van deze methoden.

Borstvoeding, de beste voeding voor je kind. Borstvoeding is de beste voeding voor je baby, maar is dat ook echt zo? Heeft iemand wel …

Is een geboorteplan echt nodig? Je kunt toch niets plannen? Nee, je kunt niets plannen, dat klopt. Maar je kunt wel nadenken …

Er zijn over het algemeen 2-3 soorten plekken waar je kan bevallen. Thuis, in het ziekenhuis of in een geboortehuis. Afhankelijk van …

Vaccinatie tegen kinkhoest in de zwangerschap Jonge baby’s zijn de eerste maanden nog niet of onvoldoende beschermd tegen kinkhoest en juist bij …

De baby is er! Wat nu? Het is je gelukt, of je nu gewoon bent bevallen of met een beetje of meer …

Verloskundige De verloskundige komt de eerste paar dagen in het kraambed elke dag en daarna om de dag langs zolang de kraamverzorgster …

Gebroken vliezen of iets anders? Bij vochtverlies tijdens de zwangerschap denkt iedereen natuurlijk meteen aan vruchtwater. Toch komt vochtverlies best vaak voor …

Koorts in de zwangerschap is net als buiten de zwangerschap een symptoom van iets wat er met je lichaam aan de hand …

Het is prachtig om je kindje in je buik te zien ontwikkelen en voor de meeste mensen kunnen we hier niet vroeg …

Je kunt het zo gek maken als je wilt natuurlijk, maar er zijn een aantal zaken waarvan het verstandig is ze goed …

Is bij jullie baby de tongriem en/of het lipbandje gekliefd? Dan is dit artikel speciaal voor jullie! Hieronder vind je alle informatie …

Als je bloed verliest tijdens de zwangerschap dan schrik je natuurlijk altijd. We geven je hieronder wat meer informatie  over bloedverlies, de …

Wanneer bel je de verloskundige? Wat we hieronder beschrijven zullen we met jou en je partner bespreken als je ongeveer 32-34 weken …

Kraamcentra in ons gebied Er zijn verschillende kraamcentra werkzaam in ons gebied.  Elke bureau heeft dezelfde kwaliteitseisen.  Klik op onderstaande bureaus om …

In de eerste paar dagen van de kraamtijd moeten er een aantal dingen geregeld worden. Als eerste moet jullie kindje aangegeven worden …

Van verkoudheid tot aids, van diarree tot rode hond, onschuldig of gevaarlijk, het zijn allemaal infecties. Dat je in je zwangerschap dus …

Als je een miskraam hebt gehad of bij de echo slecht nieuws hebt gekregen, dan is dat ontzettend verdrietig. Waarschijnlijk ben je erg …

Door alle veranderingen die je lichaam doormaakt in de zwangerschap kunnen zich allerlei kwaaltjes en ongemakken voordoen. Hieronder bespreken we de meest …

Buikpijn komt tijdens de zwangerschap regelmatig voor en kan verschillende oorzaken hebben. Als je buikpijn hebt, dan mag je altijd CONTACT met …

Wat ook nog geregeld moet worden is de ziektekostenverzekering van de baby. De baby komt op de verzekering van de kostwinner te …

Als je net bevallen bent, dan moet je er nog even niet aan denken om gemeenschap te hebben, laat staan zwanger te …

Tijdens de zwangerschap beslis je of je straks borstvoeding of kunstvoeding wilt gaan geven. Als je hebt gekozen voor kunstvoeding is het …

Als de bevalling zo snel gaat dat de baby geboren wordt zonder dat er één van ons bij is, dan gaat het …

Je kan op verschillende manier bevallen en deze manieren kun je tijdens je bevalling afwisselen. Hieronder vertellen we je over de badbevalling, …

Baringspijn Waarom is pijn nu fijn? Pijn voelt namelijk helemaal niet fijn! We leggen het hieronder uit. Baringspijn, wat is dat eigenlijk? …

Als je graag zwanger wilt worden kan het handig zijn om te weten wanneer je meest vruchtbare dagen zijn. Dat kan op …

De eindsprint, de finish is in zicht, is het een jongen of een meisje of als je dat al weet; heeft hij …

De wisselwerking tussen jou en je lijf. Ruimte maken voor je kind, hoe doe je dat? Vanaf het moment dat de weeën …

Wat heb je nodig en wat zet je klaar? Goed voorbereid aan je bevalling beginnen is wel zo ontspannen en ontspannen is …

Centering Pregnancy is een unieke vorm van verloskundige zorg dat de medische controles en alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de …

In de eerste week na de geboorte van jullie kindje wordt er door de wijkverpleegkundige wat bloed afgenomen uit de hiel. In …

De wijkverpleegkundige van het consultatiebureau neemt binnen twee weken na de bevalling telefonisch contact op om een afspraak te maken voor een …

Gezond zijn, een kunst? Een gezonde zwangerschap begint met een gezonde leefstijl. Een gezond voedingspatroon en voldoende beweging helpen hierbij. Gezond gewicht …

De eerste week na de bevalling heet de kraamtijd. Er komt heel wat op je af in deze week en er valt …

De meeste mensen weten wel dat het gebruik van medicatie in de zwangerschap niet altijd veilig is voor de ongeboren baby. Als …

Werken en zwanger worden gaat prima samen, toch zijn er wel een aantal dingen waar je op kunt letten. Met wat voor …

Komen er ziekten voor in je familie of in de familie van je partner? Sommige ziekten zijn erfelijk en zou je kunnen …

Bevalling Bereid je goed voor! Je voorbereiden op de bevalling heeft voordelen! Zo weet je wat je te wachten staat en wordt …

Goed voorbereid zwanger worden heeft veel voordelen. Wij kunnen je er alles over vertellen. Tijdens ons kinderwens-spreekuur kun je advies krijgen over …

Zwangerschap Er groeit een klein wondertje in je buik, je wordt mama! Het is een bijzondere tijd, maar soms ook een spannende …

Als je net bevallen bent, wil je niet direct weer zwanger worden. Hoe voorkom je dit? Na je bevalling zijn er verschillende …

“Als het maar gezond is” Dit is een veel gehoorde uitspraak van mensen. Gezond zijn is een begrip dat je op meerdere …

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren en te verbeteren.