Search
Close this search box.

Wij zijn Puah’s Vroedvrouwen

Waarom?

Waarom Puah’s Vroedvrouwen en geen verloskundigen?

Wij vinden dat de betekenis van woorden en namen belangrijk is.

Op een bepaald moment veranderde de term vroedvrouw in verloskundige.
Vroedvrouw komt van ‘vroede vrouw’, wat wijze vrouw betekent.
Verloskundige betekent ‘kundig in het verlossen’.

Aangezien wij niemand verlossen, voel ik mij al een tijdje niet meer prettig bij deze naam.
Het doet geen recht aan het grootste wat de vrouw kan! Maar ja, verloskundige is nu eenmaal een begrip en vroedvrouw kan een beetje stoffig overkomen.

In het Engels is het eigenlijk nog mooier; midwife; amidst woman; naast vrouwen.
Dat is waar wij willen staan.
Wij willen niemand verlossen, maar naast de vrouw en haar partner staan als zij hun kind op deze wereld zetten, maar ook rondom kinderwens, tijdens en na de zwangerschap, als je je kindje verliest, of als je juist niet zwanger wil worden.

We zullen het woord Verloskundigenpraktijk toch blijven benoemen hier en daar omdat we ook graag gevonden willen worden door mensen die dit niet weten.

Wij proberen elke dag wijzer te worden als het gaat om een vrouw en haar partner op de juiste manier bij te staan. Of wij wijze vrouwen zijn, dat is aan jullie om te beoordelen…

Waarom Puah?

Er was eens…

Een volk dat als slaven moest werken voor een Farao in Egypte. Dat volk werd erg groot. De Farao werd bang dat het volk te machtig werd en in opstand zou komen. Hij gaf alle vroedvrouwen van die tijd de opdracht de jongetjes die geboren werden bij dat volk te doden. Er waren slechts 2 vroedvrouwen; Puah en Sifra die daar geen gehoor aan gaven. Zij hielden vast aan hun eigen principes en vreesden God meer dan de Farao.

De Farao kreeg hier lucht van en riep deze 2 vroedvrouwen ‘op het matje’; de vroedvrouwen gaven aan dat de vrouwen te snel bevielen en zij hierdoor de jongetjes niet konden doden.

En zij leefden nog lang en gelukkig…

Moedige vrouwen, Puah en Sifra!

In een tijd waarin er veel van bovenaf opgelegd wordt vinden wij het belangrijk zelf te blijven nadenken, verantwoordelijkheid te nemen en vast te houden aan onze principes. 1 daarvan is dat het protocol de mens moet dienen en niet de mens het protocol. Meer over onze visie, klik hier….

Waarom Puah en geen Sifra?

Er is een interpretatie van dit verhaal waarin aangegeven wordt dat Sifra eigenlijk Jochebed was, de moeder van Mozes (een jongetje wat gered werd) en Puah, eigenlijk Miriam was, de zus van Mozes.

Miriam is officieel de praktijkhouder. Deze naam past daarom op zoveel verschillende manieren bij ons, dit moest gewoon zo zijn! 

Wat betekent de naam Puah?

Puah is een Hebreeuwse naam. Hebreeuws is een oude taal met andere letters. Zij hebben geen ‘alfabet’ zoals wij dat kennen. Zij hebben meer klanken/letters met interpunctie. Elke klank/letter heeft ook een betekenis op zichzelf.

Hieronder beschrijf ik de betekenis van elke letter met een vrije vertaling naar wie wij willen zijn als vroedvrouwen.

P (péh) = mond: Hoe wij communiceren bepaalt voor een groot deel hoe jij onze zorg ervaart. Wij vinden dit dan ook erg belangrijk. Wij hopen jullie bij te kunnen staan met respectvolle, raadgevende communicatie.

U (waw) = haak/verbinding: Wij kunnen een belangrijke schakel zijn tussen jou/jullie en andere zorgverleners die je mogelijk nodig hebt. Continuïteit van zorg vinden we hierin erg belangrijk; denk bijvoorbeeld aan de begeleiding tijdens je bevalling; je alleen laten na overdracht aan het ziekenhuis als dat nodig mocht zijn doen we enkel als dat oké is of niet anders kan!

A (ajin) = oog: Wij willen je “zien”, zien wat je nodig hebt of juist niet. Hiervoor is tijd en aandacht nodig. Dit bieden wij door meer dan gemiddeld tijd op het spreekuur, laagdrempelig een bezoekje of extra controle te doen en onze zorg aan te passen op de individuele behoefte.

H (hé) = opening/venster waardoor je aangesproken wordt: Wij nemen verantwoordelijkheid voor onze zorg, wij verschuilen ons niet achter protocollen, wij zijn aanspreekbaar (ook vanuit de eed van hippocrates; vooraleerst niet schaden). We vragen om feedback en staan open voor verbetering.

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren en te verbeteren.