Search
Close this search box.

echo schema

6-8 weken
medisch / pret
Medisch / Pret

Echo op verzoek of bij een medische indicatie.

Wil je niet wachten op de termijnecho, dan kun je al vanaf 6 weken terecht voor een vroege echo. Bij deze echo (nagenoeg altijd inwendig) kijken we of het hartje van de baby klopt en of de baby op de juiste plek zit en of er sprake is van een een- of meerling. De fijnste termijn voor deze echo is 7-8 weken. De kans dat het nog misgaat als we een hartje zien kloppen bij een kindje van 8 weken is dan afgenomen tot 0,5%. Meestal is er een medische reden voor een vroege echo, dan wordt deze vergoed door je zorgverzekeraar.

10-12 weken
medisch
Medisch

Medische echo 

Bij de termijnecho wordt de precieze uitgerekende datum berekend op basis van de kruin-stuit lengte. We kijken of je baby zich goed ontwikkelt en of er eentje is of meer.

13 weken
medisch
Medisch

Medische echo met doorverwijzing.

Vanaf 1 september 2021 krijgen alle zwangeren deze echo (het Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek “ETSEO”) aangeboden.
Deze echo wordt aangeboden naast de al bestaande 20 weken echo om lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen.
Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zwangerschap te zien.
De 13 weken echo is onderdeel van een landelijke wetenschappelijke studie. Lees hier meer. Wij maken deze echo niet zelf. Wij verwijzen je hiervoor naar onze collega's in Amersfoort; het Prenataal Screeningscentrum Gooi en Eemland.

15+ weken
pret
Geslachts Echo

Echo op verzoek.

Ben je nieuwsgierig of je een jongetje of een meisje verwacht?
Vanaf 15 weken kunnen we het geslacht beoordelen met een geslachtsecho.
Er wordt ook gekeken naar de ligging en grootte van de baby.
Bij een eenling kost de echo €50, bij een meerling zijn de kosten €75.

19-20 weken
medisch
20 Weken Echo

Medische echo met doorverwijzing.

Bij de 20-weken echo (Tweede Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek “TTSEO”) wordt gekeken naar de hersenen, schedel, aangezicht, wervelkolom, hart, maag, darmen, nieren, blaas en de ledematen van je kind.
Er wordt gescreend op verschillende ernstige lichamelijke aandoeningen.
Ook wordt de grootte van je kindje bekeken, de positie van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld.
Deze echo's maken wij niet zelf. We verwijzen we je daarvoor naar onze collega's in Amersfoort; het Prenataal Screeningscentrum Gooi en Eemland.

24+weken
Medisch
Medisch

Groei echo indien nodig

Deze 2D echo kan ingepland worden om de groei van de baby te beoordelen, de ligging van de placenta, de hoeveelheid vruchtwater, bij bloedverlies of een andere medische reden.

24+ weken
2D pret echo
2D Pret echo

Echo op verzoek.

Wil je je kindje nog een keertje zien, maar heb je niet direct behoefte aan een uitgebreide 3/4D echo, dan kan je ook gewoon een 2D echo laten maken. We kijken dan naar wat jij wil bekijken. Deze echo duurt ongeveer 15 minuten en kost €50,- (30 min en €75,- bij een meerling).

24-30 weken
3D/4D pret
3D/4D HD Life echo

Echo op verzoek.

Wil je je kindje graag uitgebreid bekijken? Ook dat kan bij ons!
Door de 3D/4D HD Life-functie van ons echoapparaat krijg je een heel realistisch beeld van je baby. Ook leuk voor opa en oma!
De echo duurt ongeveer 45 minuten en kost €115 (1u15 min en €172,50 bij een meerling).

36 weken
medisch
Liggings echo

Liggings echo

Bij twijfel over de ligging van de baby wordt met de liggings echo gekeken of de baby met het hoofdje naar beneden ligt. Ook wordt dan gekeken naar de groei van de baby en het vruchtwater.

 

FAQ

Hieronder staan een aantal vaak gestelde vragen.

Staat je vraag er niet tussen?
Stuur gerust een email of bel de assistente met de knoppen hieronder

Een vroege echo kun je al vanaf 6 weken laten maken. Bij deze inwendige vroege echo wordt gekeken naar de baby maar ook of hij of zij zich op de goede plek in de baarmoeder bevindt en of er sprake is van een twee- of meerling. Overigens geeft een echo bij 7-8 weken zwangerschap meer zekerheid dan bij 6 weken omdat de ontwikkeling van de baby dan al een stuk verder is. De kans dat het nog mis gaat bij 8 weken is 0,5 %, terwijl iedereen begint met 20%. Houd er ook rekening mee dat als je toch iets priller zwanger bent dan verwacht, het nog niet te zien is of het hartje klopt.

Met een echo wordt met onhoorbare geluidsgolven je baby zichtbaar gemaakt. De transducer, een soort microfoon, zendt deze geluidsgolven uit. Weefsels weerkaatsen de geluiden. De microfoon vangt ze weer op en zet ze om in afbeeldingen. Zacht weefsel weerkaatst weinig geluid, hard weefsel veel, zo kan je verschil in weefsel zichtbaar maken. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar echo’s en of dit schadelijk is voor de baby. Je maakt het weefsel waar je de geluidsgolven op richt n.l. iets warmer. Langdurig hoge koorts kan een miskraam veroorzaken weten we. Met echo’s houden we ons daarom aan het ALARA principe; Al Low As Reasonably Achievable, dit betekent zo min mogelijk, zo kort mogelijk en met zo min mogelijk intenstieit kijken. Onze apparatuur is hierop afgesteld. Een van de redenen waarom wij met ons apparaat bijvoorbeeld niet voor 16 weken zwangerschap de bewegingen van het hartje van de baby omzetten in geluid is omdat we dan een flinke bundel geluid naar het hartje sturen. De onderzoeken die zijn gedaan zien geen of zeer weinig verschil in gewicht of andere uitkomsten van de zwangerschap. Tot nu toe zijn echo’s niet bewezen schadelijk. Bewezen onschadelijk kunnen we officieel niet zeggen.

Voor een echo via de buik is het handig als je blaas iets gevuld is. De volle blaas tilt de baarmoeder namelijk wat omhoog, waardoor de baby beter te zien is. Bij de inwendige echo zit een volle blaas juist in de weg. Snel even plassen als je hier bent is makkelijker gedaan dan je blaas ineens vol krijgen, dus vandaar het verzoek om voor de 12 weken je blaas iets gevuld te hebben. Heel nodig moeten plassen als je binnenkomt is juist weer niet handig en ook niet fijn voor jou, dus thuis plassen en daarna nog een glaasje water drinken is voldoende. 

Wil je liever contant betalen indien je komt voor een pret echo, dan kan dat ook voor aanvang van de echo. Probeer dan zoveel mogelijk gepast geld mee te nemen.

Bij de 2D echo (het platte zwart/wit beeld) zie je de contouren van de baby, bij een 3/4D echo zie je stilstaande beelden met diepte (3D) en bij 4D opnames zie je bewegende 3D beelden. Dat betekent dat als de baby gaapt, je dat ook echt “live” kunt zien.

De 3/4D echo is het mooist tussen 24 en 30 weken. Je baby is dan groot genoeg om mooie beelden op te leveren en heeft genoeg onderhuids vet om goed te kunnen zien op wie hij of zij lijkt en er is vaak nog voldoende vruchtwater om de baby heen wat nodig is om mooie 3/4D beelden te kunnen maken. Mocht je eerder of later in de zwangerschap een 3/4D echo willen laten maken dan kan dat natuurlijk altijd!

Wanneer je zwanger bent van een meerling is een 3/4D echo het leukst zo vroeg mogelijk in de zwangerschap, dan kunnen de kinderen nog samen in beeld gebracht worden. 

Wel blijft het altijd afhankelijk van de ligging van de baby hoe goed alles in beeld te krijgen is.

Voor de 10 weken zwangerschap, zal de echo vaak inwendig gemaakt worden. Dit is omdat de baby vanaf de buik nog niet (goed) in beeld te brengen is. Soms zal later in de zwangerschap ook een inwendige echo nodig zijn, bijvoorbeeld om te bekijken of de placenta vlakbij de baarmoedermond ligt.

De 2D echo kan de hele zwangerschap, maar is het mooiste vóór de 30 weken.

De 3/4D echo is het mooiste tussen 24 en 30 weken. Je baby is dan groot genoeg om mooie beelden op te leveren en heeft genoeg onderhuids vet om goed te kunnen zien op wie hij of zij lijkt en er is vaak voldoende vruchtwater om de baby heen, dit is nodig voor mooi beeld.

Mocht je eerder of later in de zwangerschap een 2D of 3/4D echo willen laten maken dan kan dat natuurlijk altijd!

Wanneer je zwanger bent van een meerling is een 3/4D echo het leukst zo vroeg mogelijk in de zwangerschap, dan kunnen de kinderen nog samen in beeld gebracht worden. 

Wel blijft het altijd afhankelijk van de ligging van de baby hoe goed alles in beeld te krijgen is.

Zowel de 13 als de 20 weken echo wordt in Prenataal Screeningscentrum Gooi en Eemland gemaakt, zij zitten in de Prénatal naast de IKEA in Amersfoort. Met de termijnecho leggen we uit hoe dit in zijn werk gaat. Er zijn meerdere screeningscentra die deze echo’s maken, wil je ergens anders naar toe, laat dit dan weten bij een zwangerschapscontrole bij ons. 

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren en te verbeteren.