Search
Close this search box.

Gezond zijn, een kunst? Een gezonde zwangerschap begint met een gezonde leefstijl. Een gezond voedingspatroon en voldoende beweging helpen hierbij.

Gezond gewicht
Heb je onder- of overgewicht, dan maak je minder kans om zwanger te worden. Met de tips hieronder kun je zorgen dat je je gewicht op peil houdt. Wil je afvallen of juist aankomen, doe dat dan ruim voor je zwanger wordt en neem eventueel contact op met een diëtist of sportcoach.

Een ongezond gewicht zorgt er niet alleen voor dat je moeilijker zwanger wordt, maar er is ook meer kans om complicaties tijdens je zwangerschap te ontwikkelen of problemen bij de bevalling te ondervinden. Ook je herstel na je zwangerschap zal trager verlopen.

Indien je overgewicht hebt, wordt bijvoorbeeld de kans groter op:

  • Een miskraam.
  • Een kindje met een open ruggetje of een hartafwijking.
  • Het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes. (suikerziekte tijdens de zwangerschap)
  • Het ontwikkelen van pre-eclampsie. (zwangerschapsvergiftiging) en hoge bloeddruk
  • Het krijgen van een (ongezond) grote baby
  • Bevallen na 42 weken zwangerschap
  • Langdurige weeën, trage ontsluiting, een moeizame geboorte
  • Teveel bloedverlies na de bevalling
  • Slechte wondgenezing

Voor ons (verloskundige en gynaecoloog) is het moeilijker om te beoordelen of het goed gaat met de baby omdat de groei zowel met de hand als met een echo minder betrouwbaar is.

Reden genoeg dus om er alles aan te doen om met een gezond gewicht je zwangerschap in te gaan!

Gezonde voeding
Het menselijk lichaam moet zich beschermen tegen schadelijke invloeden. Dit wordt lastiger onder invloed van een ongezond leefmilieu en een gebrek aan essentiële voedingsstoffen Hierdoor gaat logischerwijs de algehele gezondheid van een mens achteruit. Hoewel je dit zelf niet direct hoeft te merken, kan dit ook ten koste gaan van de kwaliteit van de eicellen en zaadcellen. En dit kan weer de kans op een (gezonde) zwangerschap verlagen.

Het is dus erg belangrijk om gezond te eten.

Hoe eet je dan gezond en hoe kun je tekorten aanvullen? Ook als je bepaalde voedingsmiddelen niet zo lekker vindt, maar deze wel goed voor je zijn. En wat mag je juist niet eten, omdat dat het ongeboren kindje kan schaden? Aangezien het om uitgebreide informatie gaat en deze ook regelmatig aangepast wordt aan nieuwe inzichten, hebben wij ervoor gekozen deze informatie niet zelf op onze website te zetten. We verwijzen je naar de website die hiervoor speciaal gemaakt is en bijgehouden wordt door een onafhankelijke organisatie gefinancierd door de overheid; het voedingscentrum.

Kijk voor uitgebreide informatie over gezond en veilig eten tijdens de zwangerschap op hun website; voedingscentrum.

Een korte samenvatting voor diegenen die nu vast de belangrijkste dingen willen weten;

  • Rook niet
  • Gebruikt geen drugs
  • Gebruik geen druppel alcohol
  • Eet geen rauw vlees of rauwmelkse producten
  • Eet geen voorverpakte vis of voorverpakte maaltijden uit de koeling voor de magnetron
  • Gebruik wel speciale multivitamines voor de zwangerschap (ook al als je zwanger wilt worden; hier zit nl foliumzuur in, een vitamine die helpt bij het voorkomen van een kindje met een open ruggetje)
  • was je handen goed en regelmatig!

Voldoende beweging
Beweging is voor iedereen goed en gezond. Ja, je leest het goed, bewegen; dit hoeft dus niet persé sporten te zijn.

Als je voldoende beweegt zorgt dit voor een scala aan goede effecten zoals; betere spijsvertering, beter metabolisme (omzetting van stoffen) en productie van hormonen. Dit kan dus bijdragen aan een betere algehele gezondheid en vruchtbaarheid. Kijk op de volgende sites voor tips.

Een algemeen advies voor iedereen is elke dag minstens 30 minuten bewegen. Je kunt dit heel bewust na je werk doen, maar er zijn genoeg praktische manieren te vinden waardoor je tussendoor, onderweg naar je werk, of op je werk aan je 30 minuten beweging kunt komen. Ook als je thuis werkt of voor je kinderen zorgt zijn er genoeg manieren om op een creatieve manier aan voldoende beweging te komen.

Hieronder 2 sites met leuke en handige tips om aan voldoende beweging te komen:

Borstvoeding, de beste voeding voor je kind. Borstvoeding is de beste voeding voor je baby, maar is dat ook echt zo? Heeft iemand wel …

Is een geboorteplan echt nodig? Je kunt toch niets plannen? Nee, je kunt niets plannen, dat klopt. Maar je kunt wel nadenken …

Er zijn over het algemeen 2-3 soorten plekken waar je kan bevallen. Thuis, in het ziekenhuis of in een geboortehuis. Afhankelijk van …

Vaccinatie tegen kinkhoest in de zwangerschap Jonge baby’s zijn de eerste maanden nog niet of onvoldoende beschermd tegen kinkhoest en juist bij …

De baby is er! Wat nu? Het is je gelukt, of je nu gewoon bent bevallen of met een beetje of meer …

Verloskundige De verloskundige komt de eerste paar dagen in het kraambed elke dag en daarna om de dag langs zolang de kraamverzorgster …

Gebroken vliezen of iets anders? Bij vochtverlies tijdens de zwangerschap denkt iedereen natuurlijk meteen aan vruchtwater. Toch komt vochtverlies best vaak voor …

Koorts in de zwangerschap is net als buiten de zwangerschap een symptoom van iets wat er met je lichaam aan de hand …

Het is prachtig om je kindje in je buik te zien ontwikkelen en voor de meeste mensen kunnen we hier niet vroeg …

Je kunt het zo gek maken als je wilt natuurlijk, maar er zijn een aantal zaken waarvan het verstandig is ze goed …

Is bij jullie baby de tongriem en/of het lipbandje gekliefd? Dan is dit artikel speciaal voor jullie! Hieronder vind je alle informatie …

Als je bloed verliest tijdens de zwangerschap dan schrik je natuurlijk altijd. We geven je hieronder wat meer informatie  over bloedverlies, de …

Wanneer bel je de verloskundige? Wat we hieronder beschrijven zullen we met jou en je partner bespreken als je ongeveer 32-34 weken …

Kraamcentra in ons gebied Er zijn verschillende kraamcentra werkzaam in ons gebied.  Elke bureau heeft dezelfde kwaliteitseisen.  Klik op onderstaande bureaus om …

In de eerste paar dagen van de kraamtijd moeten er een aantal dingen geregeld worden. Als eerste moet jullie kindje aangegeven worden …

Van verkoudheid tot aids, van diarree tot rode hond, onschuldig of gevaarlijk, het zijn allemaal infecties. Dat je in je zwangerschap dus …

Als je een miskraam hebt gehad of bij de echo slecht nieuws hebt gekregen, dan is dat ontzettend verdrietig. Waarschijnlijk ben je erg …

Door alle veranderingen die je lichaam doormaakt in de zwangerschap kunnen zich allerlei kwaaltjes en ongemakken voordoen. Hieronder bespreken we de meest …

Buikpijn komt tijdens de zwangerschap regelmatig voor en kan verschillende oorzaken hebben. Als je buikpijn hebt, dan mag je altijd CONTACT met …

Wat ook nog geregeld moet worden is de ziektekostenverzekering van de baby. De baby komt op de verzekering van de kostwinner te …

Als je net bevallen bent, dan moet je er nog even niet aan denken om gemeenschap te hebben, laat staan zwanger te …

Tijdens de zwangerschap beslis je of je straks borstvoeding of kunstvoeding wilt gaan geven. Als je hebt gekozen voor kunstvoeding is het …

Als de bevalling zo snel gaat dat de baby geboren wordt zonder dat er één van ons bij is, dan gaat het …

Je kan op verschillende manier bevallen en deze manieren kun je tijdens je bevalling afwisselen. Hieronder vertellen we je over de badbevalling, …

Baringspijn Waarom is pijn nu fijn? Pijn voelt namelijk helemaal niet fijn! We leggen het hieronder uit. Baringspijn, wat is dat eigenlijk? …

Als je graag zwanger wilt worden kan het handig zijn om te weten wanneer je meest vruchtbare dagen zijn. Dat kan op …

De eindsprint, de finish is in zicht, is het een jongen of een meisje of als je dat al weet; heeft hij …

De wisselwerking tussen jou en je lijf. Ruimte maken voor je kind, hoe doe je dat? Vanaf het moment dat de weeën …

Wat heb je nodig en wat zet je klaar? Goed voorbereid aan je bevalling beginnen is wel zo ontspannen en ontspannen is …

Centering Pregnancy is een unieke vorm van verloskundige zorg dat de medische controles en alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de …

In de eerste week na de geboorte van jullie kindje wordt er door de wijkverpleegkundige wat bloed afgenomen uit de hiel. In …

De wijkverpleegkundige van het consultatiebureau neemt binnen twee weken na de bevalling telefonisch contact op om een afspraak te maken voor een …

Gezond zijn, een kunst? Een gezonde zwangerschap begint met een gezonde leefstijl. Een gezond voedingspatroon en voldoende beweging helpen hierbij. Gezond gewicht …

De eerste week na de bevalling heet de kraamtijd. Er komt heel wat op je af in deze week en er valt …

De meeste mensen weten wel dat het gebruik van medicatie in de zwangerschap niet altijd veilig is voor de ongeboren baby. Als …

Werken en zwanger worden gaat prima samen, toch zijn er wel een aantal dingen waar je op kunt letten. Met wat voor …

Komen er ziekten voor in je familie of in de familie van je partner? Sommige ziekten zijn erfelijk en zou je kunnen …

Bevalling Bereid je goed voor! Je voorbereiden op de bevalling heeft voordelen! Zo weet je wat je te wachten staat en wordt …

Goed voorbereid zwanger worden heeft veel voordelen. Wij kunnen je er alles over vertellen. Tijdens ons kinderwens-spreekuur kun je advies krijgen over …

Zwangerschap Er groeit een klein wondertje in je buik, je wordt mama! Het is een bijzondere tijd, maar soms ook een spannende …

Als je net bevallen bent, wil je niet direct weer zwanger worden. Hoe voorkom je dit? Na je bevalling zijn er verschillende …

“Als het maar gezond is” Dit is een veel gehoorde uitspraak van mensen. Gezond zijn is een begrip dat je op meerdere …

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren en te verbeteren.