Als je net bevallen bent, dan moet je er nog even niet aan denken om gemeenschap te hebben, laat staan zwanger te worden.
Wanneer ben je weer vruchtbaar?
Het herstel na de bevalling verloopt bij de ene vrouw natuurlijk sneller dan bij de andere, maar meestal kun je toch zeggen dat na ongeveer 2 maanden, je je weer redelijk voelt. Meestal loopt dit gelijk met het geheel stoppen van het bloedverlies van de bevalling. Je voelt je misschien nog niet zoals je je voelde voordat je zwanger werd, maar je bent aardig op weg.
Het is een heftige tijd waar veel nieuwe ervaringen op je af komen en de zorg die je kindje vraagt niet niks is. Het valt de meeste mensen best een beetje tegen. Behoefte aan gemeenschap zal zo langzamerhand weer terug komen, maar de wens om weer zwanger te worden voorlopig nog niet. Het is daarom belangrijk om na te denken over hoe je met je vruchtbaarheid om wilt gaan.
Je cyclus komt afhankelijk van of je borstvoeding of kunstvoeding geeft langzaam of snel op gang.
Nog een kadootje van Borstvoeding is dat de hormonen die zorgen dat je cyclus weer op gang komt onderdrukt worden door de hormonen die aangemaakt worden als de baby aan de borst zuigt. Het kan dus zijn dat je pas na het stoppen of afbouwen met de borstvoeding weer gaan menstrueren en dus vruchtbaar bent. Als je kunstvoeding geeft, kan het zijn dat je binnen 2 weken na de bevalling je eerste eisprong alweer hebt.
Wanneer begin je met anticonceptie of moet je weer gaan opletten?
Het klinkt misschien voorbarig, maar het is verstandig om al tijdens de zwangerschap na te denken over je vruchtbaarheid en wat je wilt doen om niet direct weer zwanger te worden. Dit komt omdat als je bevallen bent druk bent met de baby en indien je voor het eerst zin hebt om weer te vrijen, dit je zomaar kan overvallen waardoor je of de kans loopt om zwanger te worden of je romantische moment moet onderbreken omdat je er nog niet over hebt nagedacht.
Bij het afsluiten van het kraambed vragen we of je meer wilt weten over je vruchtbaarheid en de mogelijkheden van anticonceptie.
Lees verder op de pagina over anticonceptie.