Gezond zijn, een kunst? Een gezonde zwangerschap begint met een gezonde leefstijl. Een gezond voedingspatroon en voldoende beweging helpen hierbij.
Gezond gewicht
Heb je onder- of overgewicht, dan maak je minder kans om zwanger te worden. Met de tips hieronder kun je zorgen dat je je gewicht op peil houdt. Wil je afvallen of juist aankomen, doe dat dan ruim voor je zwanger wordt en neem eventueel contact op met een diëtist of sportcoach.
Een ongezond gewicht zorgt er niet alleen voor dat je moeilijker zwanger wordt, maar er is ook meer kans om complicaties tijdens je zwangerschap te ontwikkelen of problemen bij de bevalling te ondervinden. Ook je herstel na je zwangerschap zal trager verlopen.
Indien je overgewicht hebt, wordt bijvoorbeeld de kans groter op:
- Een miskraam.
- Een kindje met een open ruggetje of een hartafwijking.
- Het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes. (suikerziekte tijdens de zwangerschap)
- Het ontwikkelen van pre-eclampsie. (zwangerschapsvergiftiging) en hoge bloeddruk
- Het krijgen van een (ongezond) grote baby
- Bevallen na 42 weken zwangerschap
- Langdurige weeën, trage ontsluiting, een moeizame geboorte
- Teveel bloedverlies na de bevalling
- Slechte wondgenezing
Voor ons (verloskundige en gynaecoloog) is het moeilijker om te beoordelen of het goed gaat met de baby omdat de groei zowel met de hand als met een echo minder betrouwbaar is.
Reden genoeg dus om er alles aan te doen om met een gezond gewicht je zwangerschap in te gaan!
Gezonde voeding
Het menselijk lichaam moet zich beschermen tegen schadelijke invloeden. Dit wordt lastiger onder invloed van een ongezond leefmilieu en een gebrek aan essentiële voedingsstoffen Hierdoor gaat logischerwijs de algehele gezondheid van een mens achteruit. Hoewel je dit zelf niet direct hoeft te merken, kan dit ook ten koste gaan van de kwaliteit van de eicellen en zaadcellen. En dit kan weer de kans op een (gezonde) zwangerschap verlagen.
Het is dus erg belangrijk om gezond te eten.
Hoe eet je dan gezond en hoe kun je tekorten aanvullen? Ook als je bepaalde voedingsmiddelen niet zo lekker vindt, maar deze wel goed voor je zijn. En wat mag je juist niet eten, omdat dat het ongeboren kindje kan schaden? Aangezien het om uitgebreide informatie gaat en deze ook regelmatig aangepast wordt aan nieuwe inzichten, hebben wij ervoor gekozen deze informatie niet zelf op onze website te zetten. We verwijzen je naar de website die hiervoor speciaal gemaakt is en bijgehouden wordt door een onafhankelijke organisatie gefinancierd door de overheid; het voedingscentrum.
Kijk voor uitgebreide informatie over gezond en veilig eten tijdens de zwangerschap op hun website; voedingscentrum.
Een korte samenvatting voor diegenen die nu vast de belangrijkste dingen willen weten;
- Rook niet
- Gebruikt geen drugs
- Gebruik geen druppel alcohol
- Eet geen rauw vlees of rauwmelkse producten
- Eet geen voorverpakte vis of voorverpakte maaltijden uit de koeling voor de magnetron
- Gebruik wel speciale multivitamines voor de zwangerschap (ook al als je zwanger wilt worden; hier zit nl foliumzuur in, een vitamine die helpt bij het voorkomen van een kindje met een open ruggetje)
- was je handen goed en regelmatig!
Voldoende beweging
Beweging is voor iedereen goed en gezond. Ja, je leest het goed, bewegen; dit hoeft dus niet persé sporten te zijn.
Als je voldoende beweegt zorgt dit voor een scala aan goede effecten zoals; betere spijsvertering, beter metabolisme (omzetting van stoffen) en productie van hormonen. Dit kan dus bijdragen aan een betere algehele gezondheid en vruchtbaarheid. Kijk op de volgende sites voor tips.
Een algemeen advies voor iedereen is elke dag minstens 30 minuten bewegen. Je kunt dit heel bewust na je werk doen, maar er zijn genoeg praktische manieren te vinden waardoor je tussendoor, onderweg naar je werk, of op je werk aan je 30 minuten beweging kunt komen. Ook als je thuis werkt of voor je kinderen zorgt zijn er genoeg manieren om op een creatieve manier aan voldoende beweging te komen.
Hieronder 2 sites met leuke en handige tips om aan voldoende beweging te komen: