Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De eindsprint, de finish is in zicht, is het een jongen of een meisje of als je dat al weet; heeft hij of zij haartjes op wie lijkt hij of zij? De handschoenen worden aangetrokken, het fototoestel wordt erbij gepakt…

Na een periode van weeën opvangen heb je volledige ontsluiting en krijg je persdrang. Het moment is aangebroken dat jullie kindje geboren wil worden!

  • Persen
  • Als het anders gaat
  • De geboorte van je kindje
  • Bevalhoudingen
  • Wel of geen hechtingen

Persen
Indien je volledige ontsluiting hebt, dit is ongeveer 10 cm ontsluiting, betekent dit dat de opening van de baarmoedermond zo groot is dat het hoofdje en de rest van het lijfje erdoor kan. Bij de ene baby is dit dus 9 cm, bij de andere 11. Het hangt er een beetje vanaf hoe groot het hoofdje van de baby is en hoe de baby ligt. Vlak voor dit punt zal je meestal drukgevoel of persdrang krijgen. Drukgevoel is het gevoel dat het hoofdje van de baby tegen je onderkant drukt en met name op je anus. Je kunt de weeën nog gewoon opvangen, maar hebt wel het gevoel dat het drukt, dat je moet poepen tijdens een wee. Dit gevoel zal vroeg of laat overgaan in persdrang. Persdrang is hetzelfde gevoel, maar dit kun je met geen mogelijkheid tegenhouden, dat gebeurt gewoon. De baarmoeder is op dit moment zelf met de uitdrijving van jullie kindje begonnen en jij kunt alleen maar meegaan in het gevoel. Bij persdrang zie je de buik helemaal naar binnen trekken en moet je gewoon persen, je kan op dat moment ook niet meer omschrijven of zeggen wat er gebeurt, je doet het gewoon.

Meestal zal het zo gaan dat we bij het weeën opvangen gewoon rustig wachten tot er persdrang ontstaat. Je lichaam geeft aan wat er gebeurt en vertelt jou wat er moet gebeuren. Volgt dat gevoel! Laat je niet van de wijs brengen met een gedachte dat het nog te vroeg is. Ook hier geldt: laat het gebeuren, je kunt het toch niet tegenhouden! Zodra je gaat tegenwerken wat je lichaam aangeeft raakt je lichaam in de war en kan het zijn dat de persdrang op een gegeven moment zelfs stopt juist als we de persdrang hard nodig hebben. Je hoeft dus als je persdrang hebt niet zelf keihard mee te gaan persen, laat er gewoon gebeuren wat er gebeurt en als je lichaam niet perst, doe jij het ook niet.

Soms heb je volledige ontsluiting, maar nog geen persdrang. Dat kan. Soms neemt je lichaam even een pauze. Dit zien we vaker gebeuren als je heel vlot ontsloten bent. Raak niet ontmoedigd, maar geniet even van je pauze en ontspan. We wachten dus met het persen tot het gunstigste moment.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen met een bevalling. Zo is het soms toch nodig om te gaan persen ook al heb je nog geen goede persdrang, bijvoorbeeld als de baby het niet zo leuk meer vind en we willen dat de baby snel geboren wordt. Zo kan het juist ook zo zijn dat we je soms vragen juist een paar weeën weg te zuchten, om dezelfde reden, zodat de baby even bij kan komen.

Bevalhoudingen
Persen kun je op verschillende manieren doen. Op bed, op de kruk of staand, etc. In principe zullen we samen met jou bepalen wat voor jou en je kindje op dat moment de beste en prettigste houding is om te bevallen. Soms betekent dit het afwisselen van houdingen. Je krijgt natuurlijk op een gegeven moment gewoon persdrang als je ligt of staat of zit. We kunnen gewoon in deze houding, die kennelijk voor jou het beste te doen is doorgaan. Net als met de ontsluiting voel je vaak zelf aan wat de beste houding is, luister dus ook hier weer naar je lichaam. Klik hier voor meer informatie over bevalhoudingen.

De baarkruk hebben we altijd in de auto mee, je hoeft hier dus niet specifiek om te vragen.

De gemiddelde duur van het persen bij een eerste kindje is een uur. Dit lijkt heel lang, maar de tijd vliegt vaak voorbij. Als je al een keer bevallen bent gaat dit vaak veel sneller.

Als het anders gaat
Soms komt het voor dat we tijdens je thuisbevalling bij het persen de gynaecoloog nodig hebben en we naar het ziekenhuis moeten. Dit kan door heel verschillende redenen komen. Bijvoorbeeld omdat het te lang duurt voordat de baby geboren wordt, misschien omdat de weeën niet sterk genoeg zijn of het hoofdje van de baby niet gunstig in je bekken ligt om geboren te worden. Ook kan het zijn dat de baby het niet leuk meer vind en aangeeft dat het niet te lang meer moet duren. Als we dan moeten vertrekken naar het ziekenhuis is dat natuurlijk heel vervelend.

Omdat er op zo’n moment van alles door je hoofd gaat kan je dingen vergeten in te pakken die je wel bij je wilt hebben. Daarom is het altijd handig om een ‘ziekehuistas’ klaar te hebben staan.

Wel of geen hechtingen?
Als alles goed gaat wordt je kindje op de natuurlijke manier en zonder hulp van ons geboren. Soms is het nodig om een knip te zetten. De enige reden om een knip te zetten is dat het kind sneller geboren moet worden omdat hij/zij het benauwd heeft. Heel zelden is het nodig om een knip te zetten omdat de baby niet verder komt. Uit onderzoek is gebleken dat een ruptuur vaak mooier en beter en met minder pijn geneest dan een knip. Een knip zetten we dus enkel als het echt nodig is en altijd onder verdoving. Als je een ruptuur of een knip hebt zullen we dit ook zelf hechten. Hechten doen we uiteraard ook altijd onder verdoving.

De geboorte van je kindje
Als jullie kindje geboren is zullen we hem of haar direct bij je op je blote borst leggen. Dit is namelijk het warmste plekje in de kamer en daar voelt de baby zich veilig. We drogen de baby af om afkoeling te voorkomen en dekken hem of haar warm toe. Vaak zal je kindje even huilen en daarna rond gaan kijken. Het zicht van een baby’tje is helemaal scherp tot op ongeveer 15-20 cm. Als je kindje dus bij je op je borst ligt zal hij of zij je perfect kunnen zien.

Soms heeft een kindje wat moeite om op gang te komen en moet hij of zij gestimuleerd worden om te gaan ademen. Soms is het ook nodig dat er extra zuurstof gegeven wordt, dit hebben we altijd bij ons. Ook bezitten wij de vaardigheden om een kindje echt te beademen en desnoods te reanimeren (beademen inclusief hartmassage). Aangezien we een strenge risicoselectie hanteren (wie mag er wel en wie mag er niet thuis bevallen) komt het gelukkig zeer zelden voor dat wij als verloskundigen thuis echt moeten beademen, laat staan reanimeren.

 

Borstvoeding, de beste voeding voor je kind. Borstvoeding is de beste voeding voor je baby, maar is dat ook echt zo? Heeft iemand wel …

Is een geboorteplan echt nodig? Je kunt toch niets plannen? Nee, je kunt niets plannen, dat klopt. Maar je kunt wel nadenken …

Er zijn over het algemeen 2-3 soorten plekken waar je kan bevallen. Thuis, in het ziekenhuis of in een geboortehuis. Afhankelijk van …

Vaccinatie tegen kinkhoest in de zwangerschap Jonge baby’s zijn de eerste maanden nog niet of onvoldoende beschermd tegen kinkhoest en juist bij …

De baby is er! Wat nu? Het is je gelukt, of je nu gewoon bent bevallen of met een beetje of meer …

Verloskundige De verloskundige komt de eerste paar dagen in het kraambed elke dag en daarna om de dag langs zolang de kraamverzorgster …

Gebroken vliezen of iets anders? Bij vochtverlies tijdens de zwangerschap denkt iedereen natuurlijk meteen aan vruchtwater. Toch komt vochtverlies best vaak voor …

Koorts in de zwangerschap is net als buiten de zwangerschap een symptoom van iets wat er met je lichaam aan de hand …

Het is prachtig om je kindje in je buik te zien ontwikkelen en voor de meeste mensen kunnen we hier niet vroeg …

Je kunt het zo gek maken als je wilt natuurlijk, maar er zijn een aantal zaken waarvan het verstandig is ze goed …

Is bij jullie baby de tongriem en/of het lipbandje gekliefd? Dan is dit artikel speciaal voor jullie! Hieronder vind je alle informatie …

Als je bloed verliest tijdens de zwangerschap dan schrik je natuurlijk altijd. We geven je hieronder wat meer informatie  over bloedverlies, de …

Wanneer bel je de verloskundige? Wat we hieronder beschrijven zullen we met jou en je partner bespreken als je ongeveer 32-34 weken …

Kraamcentra in ons gebied Er zijn verschillende kraamcentra werkzaam in ons gebied.  Elke bureau heeft dezelfde kwaliteitseisen.  Klik op onderstaande bureaus om …

In de eerste paar dagen van de kraamtijd moeten er een aantal dingen geregeld worden. Als eerste moet jullie kindje aangegeven worden …

Van verkoudheid tot aids, van diarree tot rode hond, onschuldig of gevaarlijk, het zijn allemaal infecties. Dat je in je zwangerschap dus …

Als je een miskraam hebt gehad of bij de echo slecht nieuws hebt gekregen, dan is dat ontzettend verdrietig. Waarschijnlijk ben je erg …

Door alle veranderingen die je lichaam doormaakt in de zwangerschap kunnen zich allerlei kwaaltjes en ongemakken voordoen. Hieronder bespreken we de meest …

Buikpijn komt tijdens de zwangerschap regelmatig voor en kan verschillende oorzaken hebben. Als je buikpijn hebt, dan mag je altijd CONTACT met …

Wat ook nog geregeld moet worden is de ziektekostenverzekering van de baby. De baby komt op de verzekering van de kostwinner te …

Als je net bevallen bent, dan moet je er nog even niet aan denken om gemeenschap te hebben, laat staan zwanger te …

Tijdens de zwangerschap beslis je of je straks borstvoeding of kunstvoeding wilt gaan geven. Als je hebt gekozen voor kunstvoeding is het …

Als de bevalling zo snel gaat dat de baby geboren wordt zonder dat er één van ons bij is, dan gaat het …

Je kan op verschillende manier bevallen en deze manieren kun je tijdens je bevalling afwisselen. Hieronder vertellen we je over de badbevalling, …

Baringspijn Waarom is pijn nu fijn? Pijn voelt namelijk helemaal niet fijn! We leggen het hieronder uit. Baringspijn, wat is dat eigenlijk? …

Als je graag zwanger wilt worden kan het handig zijn om te weten wanneer je meest vruchtbare dagen zijn. Dat kan op …

De eindsprint, de finish is in zicht, is het een jongen of een meisje of als je dat al weet; heeft hij …

De wisselwerking tussen jou en je lijf. Ruimte maken voor je kind, hoe doe je dat? Vanaf het moment dat de weeën …

Wat heb je nodig en wat zet je klaar? Goed voorbereid aan je bevalling beginnen is wel zo ontspannen en ontspannen is …

Centering Pregnancy is een unieke vorm van verloskundige zorg dat de medische controles en alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de …

In de eerste week na de geboorte van jullie kindje wordt er door de wijkverpleegkundige wat bloed afgenomen uit de hiel. In …

De wijkverpleegkundige van het consultatiebureau neemt binnen twee weken na de bevalling telefonisch contact op om een afspraak te maken voor een …

Gezond zijn, een kunst? Een gezonde zwangerschap begint met een gezonde leefstijl. Een gezond voedingspatroon en voldoende beweging helpen hierbij. Gezond gewicht …

De eerste week na de bevalling heet de kraamtijd. Er komt heel wat op je af in deze week en er valt …

De meeste mensen weten wel dat het gebruik van medicatie in de zwangerschap niet altijd veilig is voor de ongeboren baby. Als …

Werken en zwanger worden gaat prima samen, toch zijn er wel een aantal dingen waar je op kunt letten. Met wat voor …

Komen er ziekten voor in je familie of in de familie van je partner? Sommige ziekten zijn erfelijk en zou je kunnen …

Bevalling Bereid je goed voor! Je voorbereiden op de bevalling heeft voordelen! Zo weet je wat je te wachten staat en wordt …

Goed voorbereid zwanger worden heeft veel voordelen. Wij kunnen je er alles over vertellen. Tijdens ons kinderwens-spreekuur kun je advies krijgen over …

Zwangerschap Er groeit een klein wondertje in je buik, je wordt mama! Het is een bijzondere tijd, maar soms ook een spannende …

Als je net bevallen bent, wil je niet direct weer zwanger worden. Hoe voorkom je dit? Na je bevalling zijn er verschillende …

“Als het maar gezond is” Dit is een veel gehoorde uitspraak van mensen. Gezond zijn is een begrip dat je op meerdere …

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren en te verbeteren.