Koorts in de zwangerschap is net als buiten de zwangerschap een symptoom van iets wat er met je lichaam aan de hand is. Een griep of infectie door een virus of bacterie. Wat is koorts eigenlijk en hoe ga je er mee om?
Koorts, dus een temperatuur hoger dan of gelijk aan 38,0 graden Celcius, is een reactie van het afweersysteem van je lichaam. Bij een hogere lichaamstemperatuur pompt je hart bijvoorbeeld sneller, zo stroomt je bloed sneller door je lichaam en zijn de stoffen die ervoor zorgen dat je lichaam het virus of de bacterie te lijf gaan sneller op hun plek. Ook de afvoer van gifstoffen verloopt sneller. Koorts is dus niet je vijand, maar in de zwangerschap ook niet helemaal je vriend.
Hoge koorts kan bedreigend zijn in de zwangerschap. Bij dierproeven blijkt dat te een hoge temperatuur de ontwikkeling van de foetus kan beïnvloeden en zelfs een miskraam kan veroorzaken. We weten ook dat hoge koorts na 32 weken zwangerschap weeën kan veroorzaken.
Koorts boven de 38,5 graden in de zwangerschap moet je dus proberen te onderdrukken met paracetamol. Verder is het belangrijk de oorzaak van de koorts te achterhalen. Vraag je huisarts om advies als de koorts ondanks de paracetamol boven de 38,5 graden blijft. Ook is het erg belangrijk dat je je baby goed blijft voelen als je ziek bent. Als je de baby minder voelt dan je gewend bent, neem dan zeker contact met ons op!
Tips:
- neem rust, geef je lichaam de kans te herstellen/genezen; alle energie die je verbruikt aan andere dingen kan je lichaam niet gebruiken om beter te worden.
- drink minimaal 1,5 – 2 liter; als je koorts hebt, zweet je meer, vul dit vochtverlies weer aan
- eet kleine beetjes verspreid over de dag